torsdag 1 maj 2008

Skans 134 Vikene


Nu gör jag som så många andra har gjort innan mej. Jag skapar en blogg.


Den här bloggen är (iaf från början) tänkt att handla om de försvarsverk som finns i Värmlands skogar.



Det första försvarsverket jag besökte, i modern tid, är Draktänderna i Vikene.
(Draktänder är betongblock, med basen ca 1 x 0,7 meter. Kortsidorna sluttar upp mot toppen som är platt. ca 1,6 meter höga.)

Vart det ligger: Vid riksväg 61, ca 20 km öster om Arvika. Parkering kan enkelt ske om man svänger vänster mot Åmot (ficka precis efter korsningen).

1:a linjen med draktänder ligger ca 200m öster ut. Följ rv 61 så hittar du garanterat. Det syns tydligt från vägen.

Draktänder, dock inte de i Vikene.


På den norra sidan av vägen sträcker sig raden inte så långt. Bara runt några få hundra meter. Delvis används även berget som hinder.

Vid vägen upp till gården som ligger här har det troligtvis funnits en spärr av något slag. Det finns mycket saker liggandes här som troligtvis har hittats i området.



I ravinen nordöst om denna plats (ca 50m) finns ett enkelt betongvärn som troligtvis skulle hindra att spärren blev anfallen i flanken. Två väggar + tak av betong, en vägg utgörs av bergsidan och en är idag helt öppen. Den har troligvis haft en träkonstruktion som skydd. (Den är svår att upptäcka om man kommer från fel håll.)



Från spärren går linjen några hundra meter västerut, ganska nära några byggnader, och slutar ganska nära parkeringen jag nämnde.



På andra sidan riksvägen går den treradiga linjen ca 800 meter söderut, nästan ända till sjön. Sista biten löper en skogsväg parallellt med linjen. En bit in från riksvägen övergår draktänderna till huggna stenblock. Lite här och där kan man hitta gammal taggtråd som hänger på något av hinderna.

Ganska nära riksvägen gjordes ett försök att ta sig förbi linjen med en Strv 42 (Stridsvagn modell 1942). Detta ägde rum den 30 augusti 1943. Den tog sig över den första linjen, men klarade inte av den andra, och hamnade med högra larvbandet i luften, med en kraftig slagsida. Ett enkelt byte för pansarvärnskanoner.
Stridsvagnen bärgades troligen från platsen.



Cirka 600 meter länge österut från parkeringen ligger den andra linjen precis innan fyravägs korsningen. Om man vill så finns det små fickor man kan parkera vid några hundra meter in på varje sida.

Linjen här är treradigt av huggen sten, samma modell som på södra delen av första linjen.
Den sträcker sig ca 300 meter på den södra sidan av vägen och ca 100 meter på den norra.
Efter ca 200 meter av den södra delen övergår det till ett tvåradigt hinder.

Vi ska se om jag kan lägga in lite mer och bättre bilder, min kamera hade jag tyvärr inte med mig vid det här äventyret.

Hör av er om ni vill vet mer!

Nästa uppdatering blir troligtvis om Sjöändskans i Glaskogens naturreservat. Tätt följt av artileribunkrar utanför Töcksfors och bergrum vid Järnsjön.

Stay tuned. =)

Inga kommentarer: